Toto barevné rizoto z červené řepy se jednoduše peče v troubě, takže není třeba trávit spoustu času u sporáku mícháním.
Co budeme potřebovat
- 500 g čerstvé červené řepy
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
- 250 g rýže na rizoto
- 150 ml bílého vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- hrst strouhaného parmazánu
- 4 lžíce zakysané smetany
- hrst nasekaného kopru
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Oloupejte a nakrájejte červenou řepu na velké klínky.
- Položte na velký plát alobalu na plech, rozložte na něj řepu a zalijte ji 1 lžící olivového oleje, okořeňte a pečte 1 hodinu, dokud řepa nezměkne.
- Mezitím rozehřejte zbývající olivový olej s máslem v hrnci nebo pánvi přizpůsobené do trouby.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte 3–5 minut, dokud nezezlátnou.
- Míchejte rýži, dokud se dobře nepokryje máslem a olejem.
- Zalijeme bílým vínem a necháme 5 minut probublávat.
- Dobře promíchejte a poté zalijte vývarem. Znovu promíchejte, přikryjte a vložte do trouby.
- Vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne.
- Vyjměte červenou řepu z trouby a umixujte ¼ z ní na kaši a zbytek nakrájejte na malé kousky.
- Většinu parmezánu, pyré z červené řepy a nakrájenou červenou řepu promíchejte s upečenou rýží, poté podávejte s trochou zakysané smetany a navrchu posypte koprem a extra parmezánem.
Další tip na recept s červenou řepou:
Opečte 250 g červené řepy jako výše. 100g balení kozího sýra rozkrojte napůl. Položte na pečicí papír na plech a pečte v troubě 7 minut, dokud se nerozpustí. Smíchejte 100 g mixu salátu s 1 lžící balzamikového octa, 2 PL olivového oleje a kořením. Podávejte s červenou řepou a posypte taveným sýrem.
V tomto recepty budete potřebovat kvalitní pánev do trouby, abyste si mohli upéct svou rýži hezky chutně. Vyberte si jednu z našich zrecenzovaných pánví z oceli a nebudete litovat!