Krémové italské rizoto s houbami je typickým tradičním receptem jižní kuchyně. Skvělá klasika, kterou najdete v mnoha italských regionech.
Co budeme potřebovat
- 450 g hub (mix)
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio
- 50 g másla
- 100 ml suchého bílého vína
- 120 g strouhaného sýra Parmigiano
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- špetka mletého černého pepře
- špetka soli
- svazek nasekané čerstvé petrželky + na ozdobu
Postup
- Pokud používáte čerstvé houby, nejprve je očistěte.
- Po očištění je lze nakrájet na plátky nebo kousky podle vaší chuti.
- Na pánvi orestujte česnek s olejem. Po pár minutách přidáme nakrájené houby.
- Houby vařte asi 5 minut na střední teplotu, dokud nezměknou a uvolněná voda se neodpaří.
- Když se vaří, přidejte sůl, pepř a petržel. Promícháme a dáme stranou.
- Nyní nadrobno nakrájíme šalotku a orestujeme ji v hrnci s máslem a kapkou oleje.
- Přidejte rýži a jemně promíchejte, aby se pár minut rovnoměrně opékala.
- Přidejte bílé víno a nechte ho odpařit při vysoké teplotě.
- Poté přilijte tolik horkého vývaru, aby byla celá rýže zakrytá a za stálého míchání pokračujte ve vaření na střední teplotu.
- V polovině vaření rýže tzn. asi 8 minut, přidejte uvařené houby.
- Promícháme a dále vaříme.
- Když je houbové rizoto hotové, přidejte nasekanou petrželku, kousek másla a nastrouhaný sýr Parmigiano.
Pokud jste milovníkem hub, neměly by vám ujít další perfektní recepty na rizoto s houbami!