Toto krevetové rizoto je plné parmazánu, česneku a másla, o kterých víme, že všechno dělají lepší.
Co budeme potřebovat
Na krevety
- 2 lžíce olivového oleje
- 16 až 20 velkých krevet (oloupaných)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 50 g másla
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
Na rizoto
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce mleté šalotky
- 3 střední stroužky česneku (nasekané)
- 300 g rýže Arborio
- 120 g strouhaného parmazánu
- sůl
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Osušte krevety papírovými utěrkami. Ochuťte krevety solí a pepřem.
- Krevety opečte do růžova, celkem asi 4 minuty.
- Snižte teplotu na středně nízkou. Do pánve přidejte 2 lžíce másla. Když se máslo rozpustí, přidejte nasekaný česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte bílé víno a citronovou šťávu, a pokračujte ve vaření, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu, asi 3 minuty.
- Přidejte zbývající 2 lžíce másla a petrželku. Jakmile se máslo rozpustí, sundejte pánev z plotny.
- Zahřejte kuřecí vývar v malém hrnci, dokud nebude horký, asi 5 minut.
- Mezitím rozehřejte olej a 2 lžíce másla ve středním hrnci na středně nízké teplotě.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte šalotku a česnek. Restujte, dokud šalotka nezprůhlední a česnek se nerozvoní, asi 2 minuty.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila. Zvyšte teplotu na střední a restujte, dokud rýže není lehce opečená, asi 4 minuty.
- Přidejte naběračku horkého vývaru a za stálého míchání míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Opakujte a přidávejte po naběračkách vývar, dokud není rýže krémová a al dente.
- Sundejte z plotny a vmíchejte zbývající 1 lžíci másla a parmazán.
- Když se máslo a sýr rozpustí, přikryjte a dejte stranou.
- Rizoto rozdělte do misek a přidejte krevety a omáčku.