Upečte si tuto šťavnatou krůtu potřenou marinádou z čerstvých bylinek. Pochutná si celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- krůta či krocan o velikosti cca 5 kg
- asi čtvrt hrnečku olivového oleje
- 2 velké citróny
- 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
- špetka mletého černého pepře na dochucení
- sůl
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
- V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
- Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
- Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
- Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
- Krůtu nasolíme.
- Dáme péct do trouby.
- V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři hodiny.
- Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
- Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
- Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.