Neuvěřitelně lahodný a vydatný skotský pastýřský koláč neboli Shepherd´s Pie je chutné maso se zeleninou v bohaté omáčce zapečené s peřinkou z brambor a sýru dozlatova. Už nikdy nebudete chtít večeřet nic jiného!
INGREDIENCE
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na velké kousky
- sůl dle chuti
- 700 g libového mletého jehněčího (nebo mletého hovězího masa)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 3/4 šálku červeného vína
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 4 lžíce másla
- 2/3 šálku smetany na vaření
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 jarní cibulky, nakrájené na malé kostičky
- 3/4 šálku strouhaného sýra čedar
POSTUP
- Zakryjte brambory studenou vodou ve velkém hrnci.
- Dochuťte solí a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na mírný plamen a vařte do měkka, 15-20 minut
- Mezitím rozehřejte olivový olej ve velké pánvi na středním ohni.
- Přidejte cibuli a mrkev.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vařte za míchání do měkka asi 6 minut.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte mleté maso.
- Restujte, během toho maso rozlámejte vařečkou, asi 5 minut.
- Slijte tuk a dochuťte 1/2 lžičky soli a trochou mletého pepře.
- Vmíchejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní.
- Udělejte prostor uprostřed, přidejte tam rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
- Vmíchejte wercesterskou omáčku a víno a vařte, dokud není pánev téměř suchá, asi 2 minuty.
- Přidejte hovězí vývar a vařte, dokud není směs šťavnatá, 4-5 minut.
- Vmíchejte 1/2 šálku mraženého hrášku.
- Vše přendejte do vymazaného 3litrového pekáče.
- Brambory sceďte a vraťte do hrnce.
- Přidejte máslo a smetanu a dobře rozmačkejte.
- Dochuťte solí a pepřem a přidejte hořčici, jarní cibulku a čedar.
- Brambory rozprostřete na maso zadní stranou lžíce a poté vytvořte vidličkou hřebínky.
- Pečte při 220 stupních Celsia, dokud povrch nezezlátne, asi 20-25 minut.
- Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.