Není nic lepšího než čerstvě upečená bílá houska! Ještě jste housky nikdy nepekli? Připadalo vám to moc pracné a složité? S námi to hravě zvládnete!
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 200 ml vody+ 3 lžíce mléka
- 3 lžíce jogurtu
- 3 lžíce změklého másla
- 1 lžička soli
- 1 bílek
- sůl, mák, nebo kmín na posyp
POSTUP
- Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
- Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
- Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- Přidáme vlahý tuk, jogurt, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
- Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Housky splétáme ze 3 pramínků.
- Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je běžný postup pekařů.
- (Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší )
- Pleteme volně, neutahujeme, aby těsto mohlo dokynout.