Tento neuvěřitelně snadný recept pro úplně začátečníky zvládne úplně každý. Výsledkem bude měkoučký, jemný chléb, který se perfektně hodí jako základ na sendviče.
INGREDIENCE
- 2/3 šálku teplého mléka (viz poznámka)
- 1/2 šálku teplé vody
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 balíček (2 a 1/4 lžičky) aktivního sušeného droždí
- 4 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 2 lžičky soli
- 3 šálky hladké mouky, plus další v případě potřeby
- 1 velké vejce
POSTUP
- Ve velké míse nebo míse stolního mixéru smícháme teplé mléko, teplou vodu, krystalový cukr a aktivní suché droždí.
- Šleháme, aby se vše spojilo.
- Necháme uležet do zpěnění, asi 10 minut.
- Přidáme rozpuštěné máslo, sůl a mouku a mícháme, dokud nevznikne těsto, které se neodlepuje od stěn mísy.
- Přemístíme na lehce pomoučněnou plochu a ručně hněteme, dokud těsto nebude hladké a pružné, asi 8 minut.
- Těsto přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo.
- Necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Těsto vyklopíme a přeneseme na rovný, lehce naolejovaný povrch.
- Jemně zploštíme do velkého kruhu a poté zatáhneme jeden okraj na druhou stranu asi do dvou třetin kruhu.
- Zatlačíme klouby ruky do těsta.
- S druhým okrajem uděláme to samé a překryjeme druhou hranu, abychom vytvořili vysoký trojúhelník.
- Znovu zatlačíme klouby ruky do těsta.
- Srolujeme do špalku počínaje nejtenčím bodem a po každém otočení zatlačíme, aby se okraje zalepily.
- Umístíme švem dolů do lehce vymazané formy.
- Přikryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou a necháme kynout, dokud nevykyne asi 2,5 cm přes okraj formy.
- Předehřejeme troubu na 220 °C.
- Lehce rozšleháme vejce se lžičkou vody a troškou soli.
- Vršek bochníku potřeme vajíčkem.
- Snižíme teplotu na 175 °C a pečeme do zlatavě hnědé barvy, asi 35 – 40 minut.