Chléb z brambor? Dnes rarita, v minulosti běžná věc. Pokud vám zbyde pár vařených brambor, je chléb ideálním způsobem, jak je ještě využít. Dodají těstu vláčnost a jemně zemitou chuť, která vynikne obzvlášť v kombinaci s máslem a solí.
Ingredience:
- 300 ml vlažné vody
- 25 g másla
- 1 vejce
- 3 vařené brambory (cca 150 g)
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 630 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
Postup:
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.
- Navrch nastrouhejte oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí.
- Nastavte program 6 – Rychlý, velikost chleba 1000 g, barva světlá.
- Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor.
- Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku.
- Nejlépe chutná čerstvý první den.