Tato zeleninová polévka s bílými fazolemi je vydatná a zdravá a skvěle se hodí k večeři či k obědu kdykoli během pracovního týdne. Navíc je veganská, bez lepku, bez oleje a s nízkým obsahem tuku!
INGREDIENCE
- 1/4 šálku vody nebo 2 lžíce olivového (na restování)
- 2 pórky (bílé a světle zelené části), nakrájené na plátky a opláchnuté
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 2 – 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce provensálského koření
- 425 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 5 – 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
- 500 g brambor, nakrájených na kostičky
- 1/2 hlávky bílého zelí (asi 4 šálky), nakrájeného na plátky
- 3 šálky vařených bílých fazolí nebo 2 plechovky (425 g každá), scezených a opláchnutých
- sůl a čerstvě drcený pepř podle chuti
- 1/4 šálku nasekané petrželky, na ozdobu
POSTUP
- Odřízněte kořenový konec pórku a tmavě zelené části.
- Rozkrojte pórky podélně napůl.
- Dejte pod studenou tekoucí vodou a při oplachování otevřete jednotlivé vrstvy, abyste odstranili případné nečistoty.
- Položte pórky na rovný povrch a nakrájejte na tenké plátky vodorovně (na šířku).
- Ve velkém hrnci rozehřejte vodu/olej na střední až středně vysokou teplotu, přidejte pórek, mrkev a řapíkatý celer a restujte 5 minut.
- Přidejte česnek, provensálské koření a restujte ještě 1 minutu.
- Přidejte rajčata, brambory, zelí, fazole a zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 20 – 30 minut, nebo dokud brambory a zelí nezměknou.
- Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle potřeby.
- Podávejte ozdobené petrželkou spolu s čerstvým chlebem.