Malé cukroví je super jednohubka, kterou si zamilují děti i dospěláci. Mají dokonale jemnou texturu a v ústech se doslova rozplývají.
Je v nich jen minimální množství koření, aby byly sušenky vhodné i pro menší děti. Omrkněte také recepty na opilé cukroví, které si zamilujete.
Ingredience:
- 250 g samokypřicí mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na 1 cm velké kostky + kousek másla na vymazání plechu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 125 g moučkového cukru
- 1 rozšlehané vejce
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 2 velké plechy na pečení, které vymažeme tenkou vrstvou másla.
- Do velké mísy prosejeme samokypřící mouku a přidáme máslo nakrájené na kostky. Mouku jemně třeme s máslem pomocí prstů, až se utvoří hmota připomínající drobenku.
- Přidáme moučkový cukr, skořici, zázvor a znovu důkladně zpracováváme. Poté ještě přihodíme vejce a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se vám zdálo, že se nechce těsto spojit, přidejte pár kapek vody, ale opravdu jen pár.
- Jakmile se všechny ingredience spojí a utvoří se těsto, vytvarujte z něj kouli a položte na pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto rovněž posypeme trochou mouky a vyválíme plát o tloušťce cca 5 mm.
- Vykrajovátky ve tvaru hvězd, která mohou mít různou velikost, vykrajujeme jednotlivé sušenky a pokládáme na máslem vymazaný plech, přičemž mezi nimi necháme aspoň 2 cm mezeru.
- Zbylé těsto po vykrajování znovu zpracujeme do koule, dáme na pracovní plochu a postupujeme jako předtím, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
- Sušenky vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 10 až 15 minut, dokud nezískají hvězdičky na povrchu světle zlatý nádech a lehce tmavé okraje.
- Hotové vyjmeme z trouby a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
- Konzumovat se dají ještě teplé. Po úplném vychladnutí se uloží do plechovky na sušenky, nebo do jiné vzduchotěsné nádoby, kde vydrží asi týden, pokud se nesní hned.