Pokud jste nikdy nejedli ohnivé kuře z Nashvillu, řeč je o lahodném, ultrakřupavém, pikantním kuřeti, které je navíc potřené pikantním olejem. Skvěle chutná v kombinaci s bílým chlebem a kyselou okurkou.
INGREDIENCE
- 2 kuřata (každé o hmotnosti cca 1,5 – 2 kg), každé nakrájené na 10 kousků (prsa rozpůlená)
- 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce plus 4 lžičky soli
- 4 velká vejce
- 2 šálky podmáslí nebo plnotučného mléka
- 2 lžíce Tabasca
- 4 šálky hladké mouky
- rostlinný olej (na smažení; asi 10 šálků)
- 6 lžic kajenského pepře
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička papriky
- bílý chléb a nakládané okurky (k podávání)
POSTUP
- Dejte kuře do mísy a posypte černým pepřem a 2 lžícemi soli.
- Přikryjte a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, podmáslí a tabasco.
- Promíchejte mouku a zbývající 4 lžičky soli v další velké misce.
- Zahřívejte asi 5 cm oleje ve velkém hrnci na středně vysokém plameni, dokud olej nedosáhne teploty 162 stupňů Celsia.
- Osušte kuře.
- Pracujte vždy s 1 kouskem, které obalte v moučné směsi, setřeste přebytek, poté ponořte do směsi podmáslí a nechte přebytek odkapat zpět do mísy.
- Znovu posypte moukou a dejte na plech.
- Obalové kuřecí kousky smažte po 4 kusech, během smažení občas otočte.
- Kuře je hotové, když je tmavě zlatavě hnědé a křupavé a když zasunute teploměr do nejtlustší části kousku, ukazuje alespoň 72° Celsia .
- Přeneste na čistou mřížku umístěnou uvnitř plechu na pečení.
- Nechte mírně vychladnout.
- Šlehejte kajenský pepř, třtinový cukr, chilli prášek, česnekový prášek a papriku ve střední misce; opatrně zašlehejte i 1 hrnek oleje.
- Smažené kuře potřete pikantním olejem.
- Podávejte s chlebem a kyselou okurkou.