Kdo by nemiloval lososa! A co teprve grilovaného. Vyzkoušejte následující recept, který je jednoduchý a chutný a zaručeně se stane hitem vašich letních grilovaček.
INGREDIENCE
- 750 g filetu z lososa
- 1 malý svazek čerstvého kopru
- 1 střední citron plus další pro podávání
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo řepkového či olivového oleje
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
POSTUP
- Lososa vyndejte z lednice a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě, zatímco si připravíte ostatní suroviny.
- Předehřejte venkovní gril na teplotu cca 190 stupňů Celsia.
- Pečicí plech s okrajem (dostatečně velký, aby se do něj vešel kus lososa) vyložte velkým kusem hliníkové fólie.
- Alobal lehce postříkejte olejem ve spreji.
- Poté doprostřed naaranžujte několik snítek kopru.
- Citrony nakrájejte na tenké plátky a polovinu plátků poskládejte doprostřed s koprem.
- Navrch položte lososa.
- Lososa pokapejte rozpuštěným máslem.
- Posypte solí a pepřem.
- Navrch nasypte česnek a na lososa položte ještě trochu kopru a zbývající plátky citronu.
- Nakrájejte asi lžíci zbývajícího kopru a nechte si ho k podávání.
- Sklopte strany alobalu nahoru a přes vršek lososa, dokud nebude zcela uzavřen.
- Pokud váš kus alobalu není dostatečně velký, položte na něj druhý kus a přehněte okraje tak, aby se vytvořil uzavřený balíček.
- Uvnitř alobalu ponechte malý prostor pro cirkulaci vzduchu.
- Zabaleného lososa opatrně nasuňte na gril.
- Zavřete gril a grilujte lososa 14–18 minut, dokud nebude v nejtlustší části téměř úplně propečený.
- Doba grilování se bude lišit v závislosti na tloušťce vašich filetů.
- Otevřete gril a opatrně otevřete alobal tak, aby byl vršek ryby zcela odkrytý (pozor na horkou páru).
- Zavřete gril a pokračujte v grilování, dokud není ryba úplně propečená, ještě asi 3 minuty.
- Vyjměte lososa z grilu.
- Pokud se vám zdá, že losos stále není úplně hotový, můžete alobal zabalit zpět nahoru a nechat ho několik minut odpočinout.
- Nenechávejte ho však v alobalu příliš dlouho.
- Chcete-li podávat, nakrájejte lososa na porce.
- Odstraňte vrchní snítky kopru a vyhoďte.
- Posypte čerstvě nasekaným koprem a doplňte extra citrónovou šťávou podle potřeby.