Provoňte kuchyň hrníčkovým skořicovým cukrovím. Upečte si jednoduché vánoční tyčinky, které jsou pouze z 8 ingrediencí. Používejte nesolený smetanový sýr, případně si první udělejte domácí smetanový sýr. Pokud patříte mezi vegany, použijte veganský smetanový sýr a veganské máslo.
INGREDIENCE
- 1 hrnek celých vlašských ořechů
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 120 g smetanového sýru
- 120 g másla
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 160°C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Za pomoci kuchyňského robota rozemelte na co nejjemněji vlašské ořechy.
- Přidejte k vlašským ořechům třtinový a hnědý cukr a skořici.
- Misku s touto směsí si odložte stranou.
- V další misce vyšlehejte smetanový sýr s máslem, dokud nevznikne krém.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a šlehejte do té doby, než se nevytvoří hladké těsto.
- Jestliže je příliš řídké, přidejte více mouky.
- Misku potom dejte na 15 minut do lednice.
- Jakmile těsto vychladne, rozválejte ho na plát tlustý asi 12 milimetrů.
- Potřete vrchní část těsta mandlovým mlékem, a potom ji posypte směsí ořechů, skořice a cukru, kterou jste si udělali na začátku.
- Pomocí krájecího kolečka na pizzu (dá se použít i ostrý nůž) nakrájejte těsto na pásy široké asi 2,5 cm a dlouhé asi 5 cm.
- Vždy vezměte jeden ten pás a jemně ho otočte do tvaru spirály (jak můžete vidět níže na fotce).
- Cukroví potom dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě zhruba 18 až 20 minut dozlatova.