Pokud patříte mezi milovníky tradičního amerického cheesecaku, pak vás nesmí minout ani jeho verze z dýně. Díky perníkovému koření je jako stvořená pro oslazení podzimních dnů a vychutnáte si ji jak s hrnkem čaje, tak s šálkem dobré kávy.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 200 g zázvorových nebo máslových sušenek
- 50 g cukru
- 45 g rozpuštěného másla
Na náplň
- 840 g smetanového sýru typu philadelphia, mascarpone, žervé
- 200 g cukru
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 450 g nastrouhané a lehce povařené dýně (pyré)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 4 vejce
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Pomocí paličky nebo mixéru rozdrťte sušenky na drobky. Nasypte drobky do mísy, přidejte cukr a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se úplně nesmíchají.
- Ručně vtlačujte malé kousky těsta do jedné rovnoměrné vrstvy v dortové formě s vysokým okrajem.
- Pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Během plnění udržujte teplotu trouby na 160 °C.
- Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, cukr a vanilkový extrakt, dokud nejsou dobře spojené. Přidejte dýňové pyré, perníkové koření a mletou skořici a dobře promíchejte. Nakonec přidejte vejce.
- Vlijte náplň do připraveného korpusu a rovnoměrně urovnejte.
- Pečte 55–65 minut. Poté vypněte troubu a nechte koláč v troubě ještě 1 hodinu. Poté opatrně vyjměte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud zcela nevychladne (cca 2 h).
K tomuto koláči by sedla i výborná káva. Kávovary DeLonghi se o to mohou postarat.