Je jen málo věcí lepších než domácí poleva z karamelu.
Co budeme potřebovat
- 40 g hnědého cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 g bílého cukru
- 120 ml mléka
- 90 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nasypte 40 g hnědého cukru do hrnce a zahřívejte na střední teplotu za stálého míchání 3 minuty, nebo dokud se cukr nerozpustí a sirup nebude světle zlatohnědý.
- Odstraňte z tepla.
- Smíchejte dohromady 1 polévkovou lžíci mouky a 300 g cukru ve velkém hrnci.
- Přidáme mléko a za stálého míchání přivedeme na středně vysokou teplotu k varu.
- Do zkaramelizovaného cukru postupně za stálého míchání naléváme asi jednu čtvrtinu horké mléčné směsi.
- Postupně vmíchejte zbývající horkou mléčnou směs, dokud nebude hladká. (Směs se bude hrudkovat, ale pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.)
- Přikryjte a vařte na mírné teplotě 2 minuty.
- Zvyšte teplotu, odkryjte a vařte bez míchání, asi 10 minut.
- Přidejte máslo, míchejte, dokud se nesmíchá.
- Odstraňte z plotny a nechte odstát bez míchání asi 1 hodinu.
- Nalijte do misky výkonného elektrického stojanového mixéru.
- Přidejte vanilku a šlehejte při střední rychlosti, dokud nezískáte požadovanou konzistenci, asi 20 minut.
Ke každému zákusku, ať s polevou nebo bez je nutné ho servírovat s výbornou kávou. Tu získáte s jedním z těchto automatických kávovarů! Přečtěte si naší recenzi.