Štědrý den je VELKÝ den v České republice, máme štědrovečerní večeři a večer otevíráme dárky. Ke štědrovečerní tabuli patří i lahodné jídlo, jaké je tento recept na tradiční polévku z hrachu.
Co budeme potřebovat
- 250 g zeleného hrášku, přes noc namočený a scezený
- 1 velká mrkev, nahrubo nakrájená
- 2 celerové tyčinky s listy, nakrájené nahrubo
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
- 1 lžička sušené majoránky
- 1,5 l vody
- Kostka zeleninového bujónu
- 150 g mraženého hrášku
- chleba na krutony
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velkém hrnci smíchejte hrášek, mrkev, celer, cibuli, česnek, majoránku a vodu.
- Přiveďte k varu, ztlumte a přikryté vařte asi 1 hodinu. Hrášek by měl být velmi měkký.
- Po hodině vaření přidejte bujón a vařte dalších 10-15 minut, aby se chutě propojily.
- Polévku rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vody.
- Rozmixovanou polévku vrátíme do hrnce a přidáme mražený hrášek, pouze prohřejeme.
- Zatímco se polévka vaří, nakrájejte plátky chleba na kostky.
- Vložíme je do mísy a smícháme s olejem.
- Kostky chleba rozložte na plech a opékejte do zlatova
- Polévku podávejte s krutony navrchu.
Krutony do polévky si můžete připravit i podle nás! Přečtěte si o tomto křupavém doplňku do každé polévky!