Voňavá a výživná polévka s kaprem je jako stvořená k rodinné večeři. Polévka má bohatou chuť. Pokud máte rádi hustější polévky, přidejte trochu jáhel nebo rýže.
Co budeme potřebovat
- 1 kg kapra
- 250 g filetu z kapra
- 2 l vody
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 5-6 ks brambor
- Kopr – podle chuti
- Petržel – podle chuti
- 2-3 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- Sůl – podle chuti
- špetka papriky
Postup
- Pečlivě omyjte ryby, odstraňte šupiny. Odstraňte žábry.
- Rybí hlavu a filet vložte do hlubokého hrnce a naplňte je dvěma litry studené vody.
- Hrnec dejte na plotnu, vývar přiveďte k varu.
- Rybí vývar vařte 30 minut na mírnou teplotu.
- Poté hotovou rybu a filet vyjmeme z vývaru.
- Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte na kostičky.
- Do vroucího rybího vývaru přidejte nakrájené brambory.
- Zeleninu vařte 5-7 minut.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky.
- Do polévky s kaprem přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a pokračujte ve vaření, dokud zelenina nezměkne.
- Ke konci vaření přidejte do rybí polévky bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekaný kopr a petržel.
- Polévku osolíme a dochutíme kořením.
- Polévku vařte další 1-2 minuty, vypněte oheň.
- Uvařené rybí filé oddělte od kostí. Nalijte polévku na talíře nebo vývar.
- Na každý talíř přidejte porci filetu z kapra.
Jak víme z kapra nemusí být jen polévka. Připravte si i tyto lahodné kapří pochoutky!