Užijte si tento nejjednodušší recept na krůtu všech dob, který jistě ohromí všechny vaše hosty! Kombinace jablek, masa a zeleniny patří mezi oblíbené a nikdy s ní nemůžete sáhnout vedle.
INGREDIENCE
- 5,4 kg krůty bez drobů
- 2 mrkve, nahrubo nakrájené
- 2 pórky, nahrubo nakrájené
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml cideru
- 2 velká jablka
Na omáčku:
- 25 g hladké mouky
- 100 ml cideru nebo vývaru
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
POSTUP
- Hodinu před vařením vyjměte krůtu z lednice.
- Osušte ji papírovou utěrkou a pomocí pinzety vytáhněte všechna zatoulaná pírka.
- Nechte krůtu ohřát na pokojovou teplotu.
- Zvažte krůtu a vypočítejte dobu pečení, která bude cca 30-35 minut na kg.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Mrkev a pórek nasypte na dno velkého, pevného pekáče a navrch dejte krůtu (prsy nahoru).
- Nohy volně svažte kuchyňským provázkem, potřete olejem a okořeňte.
- Nalijte cider do pekáče a poté pekáč volně zakryjte alobalem.
- Pečte vypočítanou dobu, občas podlévejte.
- 45 minut před tím, než má být krůta hotová, nakrájejte každé jablko na 6 měsíčků a přidejte do pekáče.
- Pokud krůta nehnědne, odstraňte alobal.
- Chcete-li zkontrolovat, že je propečená, zapíchněte vidličku do nejtlustší části prsou a zkontrolujte, zda šťáva, která vytéká je zlatavá a čirá.
- Pokud má šťáva červený nádech, vraťte krůtu do trouby a kontrolujte každých 10 minut.
- Případně použijte teploměr na maso – teplota musí být minimálně 72°C při vložení do nejsilnější části prsou.
- Přendejte krůtu na prkénko a jablka do mísy (šťávu z krůty si nechte v pekáčku).
- Krůtu dobře zakryjte alobalem a čistými utěrkami, aby se teplo udrželo.
- Nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut nebo až 1a 1⁄4 hodiny.
- Omáčku připravíte tak, že vařečkou oškrábete dno pekáče, abyste odstranili lepivé kousky, a sceďte do džbánu.
- Z vrchní části džbánu odstraňte lžící veškerý tuk.
- Do velkého hrnce přidejte mouku a několik lžic propasírované tekutiny a vařte na středním plameni 1 minutu.
- Přišlehejte cider nebo vývar, poté přecezenou šťávu z vaření, 100 ml vody a hořčici, aby vznikla hladká omáčka a za občasného míchání nechte probublávat, dokud nezhoustne.
- Můžete dokořenit.
- Chcete-li podávat, krůtu odkryjte a přendejte na teplý talíř.
- Ozdobte odloženými měsíčky jablek a podávejte s omáčkou (v případě potřeby ohřátou).
Vyzkoušejte i naše další recepty na krůtí pečeni pro milovníky drůbeže. Pochutnáte si!