Máme pro vás naprosto luxusní pokrm, který skvěle poslouží jako bezlepková vánoční večeře. Nedělá kompromisy v chuti ani úpravě a zajisté na vaše hosty zapůsobí!
INGREDIENCE
- 5 kg krůta z volného výběhu, bez drobů
- 1 šalotka, půlená
- 2 bobkové listy
- 4 řapíky řapíkatého celeru, rozpůlené
Na nádivku:
- 50 g změklého másla
- 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemně nasekané
- 75 g sušených brusinek, nasekaných nahrubo
- 24 lístků šalvěje, 12 jemně nasekaných a 12 ponecháno vcelku
- 50 g vařených kaštanů, nasekaných nahrubo
- 350g vepřových klobás bez lepku
- 75 g bezlepkové strouhanky
- 1 pomeranč, jemně nastrouhaný
- celý muškátový oříšek, nastrouhaný
- 110g uzené pancetty, nakrájené na plátky
Na omáčku:
- 125 ml suchého sherry
- 1 lžíce želé z červeného rybízu a navíc podle chuti
- bezlepkový kuřecí bujón (na přípravu 800 ml – 1 l vývaru)
- 1 bobkový list
- šťáva z citronu (volitelně)
- 3 lžíce kukuřičné mouky, smíchané se 3 lžícemi studené vody
POSTUP
- Nechte krůtu zahřát na pokojovou teplotu.
- Do hlavní dutiny vložte rozpůlenou šalotku a 1 bobkový list, stehýnka svažte kuchyňským provázkem.
- Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte šalotku, vařte 10 minut a přendejte do mísy.
- Přidejte brusinky, šalvěj, kaštany, klobásu, strouhanku, polovinu pomerančové kůry a muškátový oříšek.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ke zbývajícímu máslu v misce přidejte zbývající pomerančovou kůru a další muškátový oříšek.
- Máslovou směs opatrně rozetřete pod kůži a přes prsa.
- Umístěte 300 g nádivky do krční dutiny, poté otočte krůtu prsy dolů, přetáhněte chlopeň krku dolů přes nádivku a zajistěte špejlemi.
- Zvažte plněnou krůtu, abyste vypočítali dobu pečení (20 minut na kg plus 105 minut).
- Uložte řapíkatý celer na dno pekáče a na něj položte krůtu a zbývající bobkový list.
- Přikryjte alobalem potřeným máslem.
- po vypočítanou dobu, po první hodině podlijte a poté každých 45 minut.
- Na posledních 45 minut sejměte alobal.
- Ze zbývající nádivky vytvarujte 12 kuliček, každou zabalte do plátku pancetty a vložte do šalvěje.
- Vložte teploměr na maso do nejsilnějších částí prsou.
- Pokud je teplota 75 °C nebo více, je krůta hotová.
- Přendejte krůtu na prkénko a přikryjte alobalem.
- Nechte odpočívat alespoň 30 minut.
- Pečte kuličky nádivky 25-30 minut.
- Vydlabejte řapíkatý celer a přendejte na pánev.
- Šťávu z masa nalijte do konvice a odstraňte přebytečný tuk.
- Pokud máte méně než 400 ml šťávy, můžete dolít vývarem.
- Pekáč dejte na sporák, přidejte sherry a seškrábněte dno pekáče.
- Směs nalijte do pánve s celerem, masovou šťávou, rybízovým želém, 800 ml kuřecího vývaru a bobkovým listem.
- Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud omáčka nezačne redukovat.
- V případě potřeby přidejte ještě trochu želé.
- Přeceďte přes sítko a vraťte do pánve.
- Postupně vmíchejte směs kukuřičné mouky do omáčky, dokud nezhoustne.
- Krůtu nakrájejte a podávejte s omáčkou, kuličkami a oblíbenou zeleninou.