Vánoční kuba se připravuje na různé způsoby. Zatímco někdo ho dělá z bulguru, někdo zase z krup. Právě z krup se dělá od pradávna. Jestliže tedy chcete, aby byl houbový kuba podle babičky, tak postupujte následovně.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku sušených hub (dejte je před použitím na 30 minut do vody)
- 1 hrnek krup
- 2 lžíce roztaveného másla
- 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Houby umyjte, namočte a dejte stranou.
- V hlubším hrnci si na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte do něj propláchnuté kroupy, nechejte je chvíli opéct, ale nespalte je.
- Jakmile kroupy zežloutnou, přidejte k nim houby, vývar, sůl a pepř.
- Vařte houbového kubu asi 45 minut.
- Promíchávejte ho, aby se vám nepřipálil ke dnu hrnce.
- V případě potřeby během vaření přidejte i trochu vody či ještě vývaru.
- Zhruba 15 minut před koncem vaření si zvlášť na pánvičce na másle osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Jakmile je houbový kuba hotový, přidejte do něj připravenou cibulku s česnekem, majoránku a kmín.
- Promíchejte ho.
- Připravte si pekáč, vymažte ho máslem a nalijte do něj houbového kubu.
- Pečte ho zhruba 15 až 25 minut.
- Staročeský houbový kuba se podává se zavařenými okurkami.
Vyzkoušejte i naše recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!