Samozřejmě ne všichni mají rádi kroupy. V houbovém kubovi se však dají klidně nahradit, třeba bulgurem. Bulgur je předvařená celozrnná pšenice, která je bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. V případě, že vám bulgur chutná a konzumujete ho i pro jeho benefity, inspirujte se i dalšími recepty z bulguru.
INGREDIENCE
- 100 g bulguru
- 35 g sušených hub
- 10 g nesoleného másla
- olivový olej na smažení a vymazání plechu
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 6 lístků tymiánu
- 200 g čerstvých hub nakrájených na drobno
- stroužek česneku
- 1 lžíce suchého vermutu
- 1 vejce
POSTUP
- Bulgur si dejte do velké misky, vlijte do něj vřelou vodu tak, aby byla zhruba 1,5 centimetru nad ním.
- Dochuťte ho solí a pepřem, a potom přikryjte fólií.
- Bulgur nechejte takhle asi 20 minut, dokud nenasaje vodu a nezměkne.
- Potom ho odkryjte a nechejte vychladnout.
- Mezitím si namočte sušené huby do vody na zhruba 15 minut, a potom je nakrájejte na kousky.
- Na pánvi si rozehřejte máslo a trochu olivového oleje.
- Osmahněte cibulku s tymiánem.
- Přidejte čerstvé houby a česnek a vařte je za stálého míchání zhruba 5 minut.
- Houby osolte, nalijte do nich vermut a také dejte do nich i sušené huby.
- Potom směs vařte na vysoké teplotě, dokud se neodpaří veškerá voda.
- Zamíchejte do hub bulgur a dejte směs vychladnout.
- Potom ještě přidejte vejce a nechejte houbového kubu vychladnout alespoň na 20 minut.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C.
- Plech vymažte olejem a nalijte na něj houbového kubu bez krup.
- Pečte ho zhruba 15 až 20 minut.