I salát může být delikatesa! Nevěříte? Pak vyzkoušejte následující recept na jednoduchý salát z pečené zeleniny s dresinkem z javorového sirupu a tahini.
INGREDIENCE
- 8 šálků (800 g) nakrájené kapusty
- 2,5 šálku (500 g) oloupané a na kostičky nakrájené máslové dýně
- 1,5 šálku (165 g) na tenké plátky nakrájené baby karotky
- 3 šálky (264 g) na čtvrtky nakrájené růžičkové kapusty
- 1 polévková lžíce (15 ml) olivového oleje
- ½ šálku (65 g) pražených pekanových ořechů, rozpůlených nebo nakrájených, plus více podle chuti
- ½ šálku (65 g) sušených brusinek a více podle chuti
Na dresink:
- ½ šálku (128 g) tahini pasty
- 1,5 lžíce (22 ml) javorového sirupu
- 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička soli
- ⅛ lžičky čerstvě mletého černého pepře
POSTUP
- Troubu předehřejte na 200°C a plech vymažte tukem nebo vyložte pečícím papírem.
- Připravenou kapustu dejte do velké mísy.
- Dýni, mrkev a růžičkovou kapustu rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem.
- Pomocí gumové stěrky zeleninu pořádně promíchejte v oleji.
- Pečte 20-30 minut, dokud zelenina nezměkne (mrkev může být trochu nedopečená, ale to nevadí, protože i tak bude chutnat skvěle).
- Mezitím si smícheje ingredience na dresink.
- Podle potřeby přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Ke kapustě přidejte asi 1/2 dresinku a promíchejte.
- Nechte kapustu chvíli v dresinku uležet, zatímco se zelenina peče.
- Ke kapustě přidejte pečenou zeleninu, opražené pekanové ořechy a brusinky a poté přidejte zbytek dresinku.
- Pokud chcete, přidejte další pekanové ořechy a sušené brusinky.
- Servírujte!
Máme pro vás také 9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!