Opražené vlašské ořechy, modrý sýr, hrušky a pečená vepřová panenka dělají z tohoto salátu luxusní záležitost, kterou si však hravě připravíte i kdykoli během pracovního týdne.
INGREDIENCE
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 3/4 lžičky sušeného
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- ½ lžičky soli
- pepř
- ½ lžičky mleté papriky
- 500 g vepřové panenky
- 8 šálků rukoly
- 4 malé nebo 2 velké červené hrušky nakrájené na měsíčky
- ¼ šálku rozdrobeného modrého sýra
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Velký pečicí plech s okrajem nastříkejte olejem ve spreji.
- Vlašské ořechy pražte na pánvi na středním plameni za častého míchání, dokud nezezlátnou a nebudou voňavé.
- Dejte stranou.
- Ve velké misce rozšlehejte ocet, olej, citronovou šťávu, med, hořčici, rozmarýn, česnek a 1/4 lžičky soli, pepř a papriku.
- Na připravený plech položte vepřové maso.
- Potřete 1 polévkovou lžící zálivky a posypte zbylou 1/4 lžičky soli a pepřem.
- Pečte vepřové maso, dokud teploměr nezaznamená 62°C, 20 až 22 minut.
- Přendejte na čisté prkénko a nechte 5 minut odstát.
- Nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
- Do zálivky ve velké míse přidejte rukolu a hrušky a promíchejte.
- Salát rozdělte na 4 servírovací talíře.
- Navrch dejte vepřovou panenku, modrý sýr a vyhrazené vlašské ořechy.