Vyzkoušejte lahodné tradiční rakouské išelské cukroví, které omámí vaše smysly!
Co budeme potřebovat
Na krém
- 125 ml smetany ke šlehání
- 40 g másla
- 85 g cukru krystalu
- 100 g hořké čokolády
- 1 dcl mléka
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 žloutek
Na těsto
- 1 žloutek
- 0,5 balíčku vanilkové cukru
- 0,5 citronu
- 225 g hladké mouky
- 150 g másla
- 75 g práškového cukru
Na dokončení
- 50 g meruňkové marmelády
- 250 g fondánu či čokoládové polevy
- 100 g kakaa
- 3 lžíce nasekaných pistácií
- sůl
Postup
- Nejprve si připravte náplň.
- Smetanu s máslem a 60 gramy cukru přiveďte k varu. Poté vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit.
- Směs odstavte z ohně, hrnec vložte do studené vodní lázně a za stálého míchání zchlaďte.
- Až bude vlahá, můžete ji z lázně vyjmout, ale i poté občas zamíchejte, jinak po úplném vychladnutí nebude jednolitá.
- Poté dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Zhruba 2 lžíce mléka smíchejte s pudinkovým práškem a žloutkem a míchejte do hladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přiveďte k varu a poté za stálého míchání přilévejte směs s pudinkovým práškem a znovu přiveďte k varu.
- Takto vzniklý krém dejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit.
- Na těsto nejprve smíchejte žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmíchejte špetku soli.
- Přidejte mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
- Troubu předehřejte na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Těsto položte mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválejte na zhruba 2 mm silný plát.
- Vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minut.
- Čokoládový krém vyšlehejte jako šlehačku. Poté promíchejte vanilkový krém a na závěr oba krémy opatrně smíchejte.
- Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček. Na každé kolečko naneste krém a přilepte dalším kolečkem. Vrstva krému by měla být zhruba 1 cm vysoká.
- Slepené dortíky nechte zhruba hodinu vychladit.
- Poté přiveďte marmeládu k varu a nanášejte ji na dortíky – nejlépe štětcem.
- Dále rozpusťte ve vodní lázní fondán s kakaem a pokryjte jím hotové dortíky.
- Na závěr dozdobte sekanými pistáciemi.
Išelské cukroví můžete plnit jen marmeládou, nemusí mít nutně i náplň. V případě, že se rozhodnete lepit marmeládou, nanášejte ji na ještě teplá kolečka. Naopak, pokud zachováte původní tradiční recept a budete spojovat krémem, kolečka nechte řádně zchladnout, než začnete krém nanášet.
V případě, že Vás tyto recepty původem z Rakouska zaujaly, vyzkoušet můžete i další tradiční rakouskou záležitost – vánoční štoly!