Klasické išelské dortíčky

Klasické išelské dortíčky

Vyzkoušejte lahodné tradiční rakouské išelské cukroví, které omámí vaše smysly!

Co budeme potřebovat

Na krém

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 85 g cukru krystalu
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 žloutek

Na těsto

  • 1 žloutek
  • 0,5 balíčku vanilkové cukru
  • 0,5 citronu
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 75 g práškového cukru

Na dokončení

  • 50 g meruňkové marmelády
  • 250 g fondánu či čokoládové polevy
  • 100 g kakaa
  • 3 lžíce nasekaných pistácií
  • sůl

Postup

  • Nejprve si připravte náplň.
  • Smetanu s máslem a 60 gramy cukru přiveďte k varu. Poté vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit.
  • Směs odstavte z ohně, hrnec vložte do studené vodní lázně a za stálého míchání zchlaďte.
  • Až bude vlahá, můžete ji z lázně vyjmout, ale i poté občas zamíchejte, jinak po úplném vychladnutí nebude jednolitá. 
  • Poté dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  • Zhruba 2 lžíce mléka smíchejte s pudinkovým práškem a žloutkem a míchejte do hladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přiveďte k varu a poté za stálého míchání přilévejte směs s pudinkovým práškem a znovu přiveďte k varu.
  • Takto vzniklý krém dejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit.
  • Na těsto nejprve smíchejte žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmíchejte špetku soli. 
  • Přidejte mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujte v hladké těsto. 
  • Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
  • Troubu předehřejte na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Těsto položte mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválejte na zhruba 2 mm silný plát.
  • Vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minut.
  • Čokoládový krém vyšlehejte jako šlehačku. Poté promíchejte vanilkový krém a na závěr oba krémy opatrně smíchejte. 
  • Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček. Na každé kolečko naneste krém a přilepte dalším kolečkem. Vrstva krému by měla být zhruba 1 cm vysoká.
  • Slepené dortíky nechte zhruba hodinu vychladit.
  • Poté přiveďte marmeládu k varu a nanášejte ji na dortíky – nejlépe štětcem.
  • Dále rozpusťte ve vodní lázní fondán s kakaem a pokryjte jím hotové dortíky.
  • Na závěr dozdobte sekanými pistáciemi.

Išelské cukroví můžete plnit jen marmeládou, nemusí mít nutně i náplň. V případě, že se rozhodnete lepit marmeládou, nanášejte ji na ještě teplá kolečka. Naopak, pokud zachováte původní tradiční recept a budete spojovat krémem, kolečka nechte řádně zchladnout, než začnete krém nanášet.
V případě, že Vás tyto recepty původem z Rakouska zaujaly, vyzkoušet můžete i další tradiční rakouskou záležitost – vánoční štoly!

Křehké cukroví naplněné marmeládou a polité čokoládou.
Zdroj: fahejesfeta.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.