Malé nekynuté svatební šátečky se rozdávají v hojném množství zpravidla před obřadem a podle tradice se tyto koláče balí i do výslužek. Vyberte si náplň podle chuti nebo napečte od každého trochu. Pokud chcete, aby byly koláčky trvanlivé, přidejte do náplní trochu rumu, na chuti tím jedině získají.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 60 g kvasnic
- 4 lžíce krupicového cukru
- 10 lžic mléka
- 900 g polohrubé mouky
- 500 g másla při pokojové teplotě
- 8 vaječných žloutků
Na náplň
- Povidla se lžící rumu
- tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
- mák svařený s mlékem a cukrem
- mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem
Na dokončení
- 300 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce rumu
- 300 g moučkového cukru s vanilkovým extraktem
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Ve velké míse na těsto zasypejte droždí cukrem a nechte chvíli odpočinout. Poté vmíchejte mléko, vejce, máslo, mouku a pořádně promíchejte.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte rádlem čtverečky o velikosti 4 x 4 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně a rohy přitiskněte k sobě.
- Pečte několik minut, jakmile spodní okraj zezlátne, vytáhněte z trouby a namočte v troše másla s rumem. Nechte okapat a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Aby byl váš den D ještě více speciální, můžete si upéct ten nejlepší svatební dort podle našich receptů!