Mini svatební koláčky jako od babičky

Mini svatební koláčky jako od babičky

Tyto malé svatební vdolečky s drobenkou nesmí chybět na žádné pořádné svatbě! Jsou obalené v rumovém másle a cukru a to z nich dělá neodolatelnou sladkou jednohubku.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 30 g droždí

Na náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • rozinky (můžete je předem namočit v rumu)

Na drobenku

  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic změklého másla

Na dokončení

  • 1 vejce
  • kousek másla
  • trochu rumu
  • cukr moučka na obalení

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 2 hodiny.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. V menší misce smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň a dejte odpočinout do lednice.
  4. Ze surovin na drobenku ručně umíchejte drobenku.
  5. Z vykynutého těsta pomocí lžičky odkrajujte malé kousky, ty naplňte tvarohovou náplní a zabalte jako knedlík. Každý koláček namočte v rozšlehaném vejci, položte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte drobenkou.
  6. Pečte cca 15 minut dozlatova a hotové ihned stáhněte z plechu, namočte v rumu s rozpuštěným máslem a obalujte v moučkovém cukru.

Máte raději recepty s videem? Podívejte se na jednoduchý videorecept na svatební koláčky tak, jak je pečou naše babičky!

Plněné svatební vdolečky Ludmily Černé
Zdroj: Český rozhlas

Na Moravě a zejména na úrodné hané se na jídle nikdy nešetřilo, a proto i tradiční svatební koláče mají nejen náplň uvnitř, ale ještě jsou bohatě zdobené. Můžete je hotové potřít troškou rumu a nebo- tradičně slivovicí.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 90 g moučkového cukru 
  • 50 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 160 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu
  • 200 g rozinek
  • 4 lžíce moučkového cukru 
  • trocha mléka
  • povidla dle chuti

Na drobenku

  • 30 g změklého másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru

Postup

  1. Smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, žloutky, špetku soli a olej. Přidejte kvásek a ručně zpracujte hutné hladké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 2 hodiny.
  3. Na náplň smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. 
  4. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Skleničkou vykrajujte kolečka o velikosti cca 5 cm, doprostřed dejte lžičku tvarohové náplně a utvořte knedlíček. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a vždy mírně splácněte. 
  6. Ze surovin na drobenku ručně zpracujte posypku.
  7. Na každý koláček dejte lžičku povidel a ozdobte posypkou.
  8. Pečte cca 15 minut, poté vyjměte z trouby, nechte vychladnout a pocukrujte.

Přípravu koláčků si můžete zpříjemnit s vaší oblíbenou kávou. Třeba připravenou v kávovaru Siemens.

Nadýchané plněné moravské svatební koláčky s drobenkou.
Zdroj: klub50.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.