Tyto malé svatební vdolečky s drobenkou nesmí chybět na žádné pořádné svatbě! Jsou obalené v rumovém másle a cukru a to z nich dělá neodolatelnou sladkou jednohubku.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 200 ml rostlinného oleje
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 30 g droždí
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 2 lžíce krupicového cukru
- rozinky (můžete je předem namočit v rumu)
Na drobenku
- 6 lžic hladké mouky
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic změklého másla
Na dokončení
- 1 vejce
- kousek másla
- trochu rumu
- cukr moučka na obalení
Postup
- Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 2 hodiny.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V menší misce smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň a dejte odpočinout do lednice.
- Ze surovin na drobenku ručně umíchejte drobenku.
- Z vykynutého těsta pomocí lžičky odkrajujte malé kousky, ty naplňte tvarohovou náplní a zabalte jako knedlík. Každý koláček namočte v rozšlehaném vejci, položte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte drobenkou.
- Pečte cca 15 minut dozlatova a hotové ihned stáhněte z plechu, namočte v rumu s rozpuštěným máslem a obalujte v moučkovém cukru.
Máte raději recepty s videem? Podívejte se na jednoduchý videorecept na svatební koláčky tak, jak je pečou naše babičky!
Na Moravě a zejména na úrodné hané se na jídle nikdy nešetřilo, a proto i tradiční svatební koláče mají nejen náplň uvnitř, ale ještě jsou bohatě zdobené. Můžete je hotové potřít troškou rumu a nebo- tradičně slivovicí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml mléka
- 90 g moučkového cukru
- 50 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 160 ml rostlinného oleje
- špetka soli
Na náplň
- 500 g plnotučného měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citronu
- 200 g rozinek
- 4 lžíce moučkového cukru
- trocha mléka
- povidla dle chuti
Na drobenku
- 30 g změklého másla
- 60 g hrubé mouky
- 30 g moučkového cukru
Postup
- Smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí a nechte vzejít kvásek.
- Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, žloutky, špetku soli a olej. Přidejte kvásek a ručně zpracujte hutné hladké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 2 hodiny.
- Na náplň smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Skleničkou vykrajujte kolečka o velikosti cca 5 cm, doprostřed dejte lžičku tvarohové náplně a utvořte knedlíček. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a vždy mírně splácněte.
- Ze surovin na drobenku ručně zpracujte posypku.
- Na každý koláček dejte lžičku povidel a ozdobte posypkou.
- Pečte cca 15 minut, poté vyjměte z trouby, nechte vychladnout a pocukrujte.
Přípravu koláčků si můžete zpříjemnit s vaší oblíbenou kávou. Třeba připravenou v kávovaru Siemens.