Hanácké svatební koláče mají různé náplně, bohatou drobenku a kvůli jejich velikosti se tradičně podávají rozkrojené na půl.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 600 g polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 50 g sádla
- 50 g rostlinného oleje
- 100 g droždí (2 kostky)
- 20 g soli
- 500 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
Na drobenku
- 600 g hladké mouky
- 300 g másla
- 300 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Na náplň
- povidla s lžící rumu
- tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
- mák svařený s mlékem a cukrem
- mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem
Postup
- Z deci teplého mléka, 1 lžičky cukru, trochy mouky a droždí zadělejte kvásek a nechte vzejít.
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí.
- V jiné míse rozšlehejte zbytek mléka se žloutky a cukrem a vmíchejte do osolené mouky. Přidejte kvásek, máslo a ručně zpracujte hladké těsto. Poprašte moukou, zakryjte utěrkoua nechte na teplém místě vykynout.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vykynuté těsto krájejte na malé kuličky (cca 40 g), rukama zpracujte do pravidelného tvaru a rozmáčkněte na placičky. Ty plňte náplněmi a uzavřete jako knedlíky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem švem dolů, mírně rozplácněte, aby se vytvořil důlek. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka.
- Ze surovin na drobenku zpracujte hutnou posypku. Z ní tvořte malé knedlíčky a dávejte navrch koláčů. Podle různého počtu kousků drobenky můžete později identifikovat jednotlivé druhy náplně.
- Pečte cca 25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Vedle tradičních koláčků můžete podávat i netradiční svatební bábovičky v podobě cupcaků! Vyberte si recept, který bude nejlépe ladit s vaší svatební tématikou!
A pokud chcete vyzkoušet i další recepty na tradiční koláče, jak je pekly naše babičky? Podívejte se na nejlepší recepty na posvícenské koláče.
Přípravu koláčků si můžete zpříjemnit s vaší oblíbenou kávou. Třeba připravenou v kávovaru Siemens.