Vyzkoušejte tento recept na zapečené palačinky alá boloňská směs.
Co budeme potřebovat
Na palačinky
- 350 ml plnotučného mléka
- 1 vejce plus 1 žloutek
- 30 g másla, rozpuštěného
- 100 g hladké mouky
- ¼ lžičky mořské soli
Na boloňskou omáčku
- 50 g slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné kostičky
- 1 velká celerová tyčinka, nakrájená na jemné kostičky
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 150 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
Na sýrovou vrstvu
- 150 ml zakysané smetany
- 2 lžíce plnotučného mléka
- 75 g sýra, jemně nastrouhaného
Postup
- Na palačinky smícháme mléko, vejce, žloutek, 1 lžíci rozpuštěného másla, mouku a sůl a necháme 30 minut odstát a poté usmažíme palačinky.
- Mezitím na boloňskou omáčku opečte na oleji ve velké pánvi slaninu, dokud není lehce zlatavá.
- Přidejte cibuli a opékejte 5 minut, poté přidejte česnek, mrkev a celer a dalších 5 minut za občasného míchání opékejte.
- Zvyšte teplotu, přidejte hovězí maso a vařte.
- Vmícháme rajčata, vývar a rajčatový protlak a odkryté dusíme 45 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezmizí veškerá přebytečná tekutina (musí být hustá)
- Podle chuti okořeníme.
- Na sýrovou polevu smíchejte v misce zakysanou smetanu, mléko a 25 g sýra s trochou koření.
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Každou palačinku naplníme 2 vrchovatými lžícemi boloňské omáčky a svineme.
- Naskládejte je vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy, po lžících naneste sýrovou polevu a posypte zbylým strouhaným sýrem.
- Pečte 20–25 minut, nebo dokud sýr nezezlátne a podávejte se salátem.
Na přípravu dokonalé palačinky je potřeba kvalitní pánvička nebo palačinkovač. Přečtěte si o pánvičkách Lamart více v naší recenzi!