Linecké nemusí být nutně jen s marmeládou. My vám přinášíme recept na cukroví z lineckého těsta, z rumu a karamelu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krystalu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkové cukru
- 1 vejce
- 1 sklenička rumu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- špetka muškátu
- špetka hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
Na náplň
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Nejprve si připravte náplň (klidně několik dní předem). Neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka postavte do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená.
- Vařte 3 hodiny a dávejte pozor, aby byla celou dobu ponořená ve vodě.
- Poté nechte úplně zchladit. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 – 3 týdny.
- Pro přípravu těsta nejdříve vyšlehejte změklé máslo.
- Přidejte cukr, vejce a rum a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Mouku, mleté mandle a koření dobře promíchejte v míse a poté postupně přimíchejte do vyšlehané směsi.
- Propracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na alespoň 2 hodiny do lednice.
- Na trošce mouky těsto vyválejte ve zhruba 3 mm silný plát a poté vykrajujte kolečka.
- V polovině koleček můžete vykrojit do středu ještě malý tvar – kolečko, srdíčko či hvězdičku.
- Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150°C zhruba 12 minut.
- Po vychladnutí slepujte připravenou karamelovou náplní a poprašte moučkovým cukrem.
Pokud je na Vás karamelová náplň příliš sladká, můžete nahradit klasickou rybízovou marmeládou. Spolu s kořením obsaženým v těstě, bude výborně chutnat i meruňková marmeláda.