Vyzkoušejte tento bramborový salát bez majonézy s čerstvým koprem a majoránkou a na Velikonoce už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného!
INGREDIENCE
- 12-14 malých červených brambor
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 plátky tlustě nakrájené slaniny
- olivový olej dle potřeby
- 1/2 žluté cibule, podélně rozpůlené a nakrájené napříč na tenké plátky
- 2 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky nasekané čerstvé majoránky
- 1/2 lžičky mleté hořčice
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 lžíce kopru a více na ozdobu
- čtyři natvrdo vařená vejce, nakrájená
- lanýžový olej (volitelně)
POSTUP
- Brambory dejte do velkého hrnce, zalijte osolenou vodou a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a přikryjte, vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
- 4 vejce vložte do malého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
- Vypněte sporák, dejte na hrnec pokličku a nastavte časy na 15 minut.
- Když jsou vejce hotová, ponořte je do ledové vody.
- Dejte stranou.
- Ve velké pánvi orestujte slaninu do křupava, asi šest minut.
- Upečenou slaninu vyjměte děrovanou lžící z tuku a nechte okapat na papírové utěrce.
- Dejte stranou.
- Nechte si tři lžíce tuku ze slaniny na orestování řapíkatého celeru a cibule.
- Na středním plameni rozehřejte tuk ze slaniny a přidejte cibuli a řapíkatý celer.
- Restujte, dokud nezačnou měknout, asi 3 minuty.
- Přidejte ocet, majoránku, kopr, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a mletou hořčici a prošlehejte.
- Přidejte hovězí vývar a promíchejte.
- Brambory nakrájené na kousky o velikosti sousta spolu se slaninou opatrně vložte do pánve.
- Vařte, opatrně ochutnávejte, dokud dresink nezhoustne a neobalí brambory.
- Přidejte nakrájená vejce podle chuti.
- Pokud chcete, přidejte do salátu dvě velké lžíce lanýžového oleje a jemně promíchejte.
- Salát nandejte do servírovací mísy a ozdobte čerstvým koprem.
- Podávejte teplé.