Tyto nadýchané plněné bramborové knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších německých jídel. Jejich přípravě je neuvěřitelně jednoduchá a skvěle vás zasytí!
INGREDIENCE
Na bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku plus 1 polévková lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- pepř (podle chuti)
- 1/8 lžičky muškátového oříšku (volitelně)
- 1 lžička jemně nasekané petrželky (na ozdobu)
Na náplň:
- 2 lžíce másla
- 1 plátek chleba
- špetka soli a pepře
- 1 lžička petrželky, nasekané nadrobno
POSTUP
- Brambory vaříme, dokud se nedají snadno propíchnout vidličkou.
- Scedíme a necháme vychladnout.
- Oloupeme a rozšťoucháme šťouchadlem do velké mísy.
- Zatímco se brambory vaří, připravte si náplň.
- Chléb nakrájíme na kostičky.
- Na středním plameni rozpustíme máslo a osmahneme na něm kostky chleba dozlatova.
- Dochutíme trochou soli, pepře a nasekanou petrželkou a necháme vychladnout.
- K bramborám přidáme vejce a škrob, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek (pokud používáme) a rukama promícháme, dokud nevznikne měkké těsto.
- Pokud je směs příliš suchá, možná budeme muset přidat další žloutek nebo celé vejce navíc.
- Těsto rozdělíme na 8 (nebo 10) porcí.
- Z každé části těsta vytvarujeme kouli (o velikosti broskve).
- V každé kouli vytvoříme malý otvor, do kterého vložíme náplň, pak opatrně vytvarujeme knedlík a utěsníme.
- Přivedeme k varu 5 litrů vody.
- Pomocí děrované lžíce opatrně ponoříme každý knedlík do vroucí vody.
- Pracujeme se 2-3 knedlíky najednou.
- Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu vody, necháme je vařit ještě asi 5-6 minut.
- Odebíráme jeden po druhém pomocí děrované lžíce a položíme na nahřátý talíř.
- Pokračujeme se zbývajícími knedlíky.
- Na ozdobu posypeme trochou nasekané petrželky a podáváme.