V Itálii jsou tyto masové plněné rolky známé jako „falsomagro“. Když je rozříznete, odhalíte jasně žluté žloutky. Tento pokrm nejlépe chutná druhý den, když se všechny chutě krásně rozleží.
INGREDIENCE
- 6 hovězích plátků (použijte hovězí svíčkovou nebo špičku), každý o velikosti cca 10 x 15 cm a tloušťce 6
- 1 červená cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 velká mrkev
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 6 tenkých plátků prosciutta nebo mortadelly
- několik snítek plocholisté petrželky
- 1 malá bílá cibule
- 5 lžic olivového oleje
- 150 ml bílého nebo červeného vína
- 700 ml rajčatové passaty
POSTUP
- Připravíme si plátky hovězího masa, v případě potřeby je naklepeme (nebo spíše jemně protáhneme nebo natáhneme), aby byly tenké, poté nařízneme okraje každého plátku, aby se na pánvi nezkroutily.
- Červenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na podobně velké tyčinky.
- Vejce uvařená natvrdo oloupeme a odřízneme oba konce, aby byly vidět žloutky.
- Hovězí plátky rozložíme na čistou pracovní plochu.
- Položíme prosciutto na hovězí maso, ponecháme volný prostor kolem okraje, a vložíme vejce do spodní poloviny plátku.
- Kolem vajíčka naaranžujeme svazky mrkve, řapíkatého celeru a cibule a těsně je zastrčíme.
- Hovězí maso srolujeme tak, že spodní část plátku zvedneme a překryjeme vejce, pak ho srolujeme a zastrčíme strany, jak nejlépe umíne, dokud nevznikne úhledný válec podobný švestce.
- Rolku zajistíme kouskem potravinářského provázku, jako bychom vázali balík, tedy nejprve podélně, poté po stranách.
- Uděláme to dvakrát, abychomo se ujistili, že jsou konce opravdu uzavřené.
- Nakrájíme bílou cibuli.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a poté restujeme cibuli, dokud nebude nezesklovatí.
- Přidáme hovězí závitky a opékáme je, podle potřeby je obracíme, dokud nejsou hnědé.
- Přilijeme trochu vína a necháme provařit, poté přidáme rajčatovou passatu a špetku soli.
- Snížíme teplotu a necháme rolky dusit, napůl zakryté, občas je otočíme, dokud nejsou hotové, což obvykle trvá asi 1 hodinu.
- V ideálním případě je necháme chvíli odležet a poté je jemně prohřejeme.
- Užijte si to!