Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo složené ze zelených fazolek a luxusní sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!
INGREDIENCE
- 450 g zelených fazolek, mražených
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
- 1 šálek plnotučného mléka
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1-2 lžičky soli
- vařené brambory k podávání
- vejce vařená natvrdo k podávání
POSTUP
- Mražené fazolky necháme rozmrazit při pokojové teplotě.
- V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
- Fazolky opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 3 minuty.
- Poté odebereme šálek vývaru a dáme si ho stranou, zbytek scedíme.
- Fazolky ihned zchladímeledovou vodou, abychom zastavili proces vaření a umožnili jim zachovat si krásnou svěží barvu.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo na středně vysokém plameni a orestujeme cibuli, kterou jsme si předtím nakrájeli nadrobno.
- Restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
- To trvá asi 3-5 minut.
- Ztlumíme oheň a přidáme mouku.
- Mícháme minutu.
- Poté hrnec stáhneme z plotny.
- Postupně přiléváme vývar z fazolí a mícháme, aby se hrudky rozpustily.
- Přiléváme-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
- Postupně přiléváme mléko a šleháme.
- Vrátíme hrnec na sporák.
- Zvýšíme teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
- Přidáme bobkový list a nové koření a vmícháme ocet.
- Snížíme plamen na minimum, přikryjeme a necháme 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
- Nakonec hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme smetanu.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu mléka a prošleháme.
- Přidáme lžičku cukru a podle potřeby dochutíme solí nebo octem.
- Vyjmeme koření – bobkový list a nové koření.
- Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájíme je na kousky o velikosti asi 4 cm.
- Vložíme je do omáčky a necháme chvíli prohřát.
- Vyvarujeme se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
- Omáčku servírujeme s vařenými bramborami a vejci natvrdo.