Inspirujte se naším následujícím receptem, dle kterého připravíte ta nejlepší vejce Benedikt vašeho života! Servírujte ho společně s anglickým muffinem, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.
INGREDIENCE
- 8 velkých vajec
- 1 lžíce bílého octa
- 4 anglické muffiny, rozpůlené
- 8 plátků slaniny
- nakrájená čerstvá petrželka a/nebo pažitka
- mletá paprika
Na holandskou omáčku:
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 4 velké žloutky
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice (volitelně)
- 1-2 špetky kajenského pepře (volitelně)
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
POSTUP
- Naplníme hrnec asi centimetrem vody.
- Na něj postavíme nerezovou nebo skleněnou misku, která krásně sedí, aniž by se dotkla vody.
- Přivedeme vodu k varu.
- Přidáme smetanu, žloutky, citronovou šťávu, hořčici a kajenský pepř do mísy nad hrncem a dobře prošleháme.
- Směs vaříme za stálého šlehání, dokud nebude dostatečně hustá, aby pokryla zadní stranu kovové nebo dřevěné lžíce a teplota nedosáhla 70 stupnů Celsia.
- Snížíme teplotu na velmi nízkou, poté velmi pomalu za stálého šlehání vlijeme rozehřáté rozpuštěné máslo.
- Sundáme z ohně, dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Přendáme do misky a přikryjeme.
- Přivedeme několik centimetrů vody spolu s octem k varu ve velkém hlubokém hrnci.
- Vejce jedno po druhém rozklepneme a přidáme do vroucí vody, přičemž do hrnce vložíme čtyři vejce najednou.
- Vaříme, dokud bílky neztuhnou a žloutek ještě tekutý, asi 3 – 4 minuty.
- Přendáme na talíř vyložený papírovou utěrkou a opakujeme se zbývajícími čtyřmi vejci.
- Orestujeme si plátky slaninky na středně vysokém plameni, asi minutu z každé strany.
- Mezitím si opečeme anglické muffiny v toustovači nebo v troubě zaplou na funkci gril.
- Na každý anglický muffin položíme plátek slaniny.
- Na slaninu opatrně nandáme sázené vejce a dochutíme solí a pepřem.
- Přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme petrželkou a pažitkou a na závěr lehce posypeme paprikou.