Perníčky k vánočnímu období neodmyslitelně patří. Chutnají vám babiččiny recepty, ale rádi byste nahradili klasickou mouku a cukr zdravějšími variantami? Perníčky můžete udělat klidně ze špaldové mouky a s přírodními sladidly. Chuťově jsou výborné. Případně najdete u nás i recept na perníčky z mouky žitné.
INGREDIENCE
- 1 a 3/4 hrnku špaldové mouky
- 45 g medu či jiného přírodního cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 15 g hřebíčku
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 6 lžic nesoleného másla pokojové teploty nakrájeného na plátky
- 45 g melasy
- 1 lžíce mléka
POSTUP
- V misce za pomoci kuchyňského robota rozmixujte mouku, koření, sůl a jedlou sodu.
- Přidejte do misky kousky másla a těsto mixujte do té doby, než nevznikne písčitá směs bez hrudek.
- Během mixování přidejte med, melasu a mléko.
- Vytáhněte těsto z misky, zabalte ho do potravinové folie a dejte ho na 15 minut do mrazáku.
- Potom těsto rozdělte na 3 části.
- Každou část rozválejte.
- Na každý rozválený plát dejte zespodu i shora pečicí papír.
- Všechny tři části pak vložte opět do mrazáku na dalších 25 minut.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vyjměte první plát těsta z mrazáku, dejte si ho na pracovní plochu a odlepte z něj z obou stran pečicí papír.
- Použijte formičky na vykrajování perníčků.
- Jednotlivé kousky dejte zase do mrazáku mezi pečicí papír.
- Vytáhněte druhou část těsta, opět vyřezejte perníčky a vložte je do mrazáku.
- A tak to udělejte i s třetím plátem.
- Jakmile máte perníčky vykrojené, dejte je na plech a pečte 5 až 6 minut.
- Potom je vytáhněte a nechejte vychladnout.
Vyzkoušejte i naše recepty na cukroví se skořicí vhodné ke kávě i na sváteční tabuli. Je lahodné!