Melomakarony se špaldovou moukou

Melomakarony se špaldovou moukou

Řecký vánoční dezert, přesně to je melomakarona. V podstatě se jedná o těsto namočené v medu. Věděli jste, že původně se melomakarony podávaly na pohřebních hostinách? Dnes se už však jedná o tradiční řecký pamlsek, který si vychutnávají lidé o Vánocích.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku pomerančové šťávy
  • 1 hrnek stevie
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 4 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek medu
  • 1 hrnek vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1 skořice
  • plátky citronu

Na sirup:

  • 1/2 hrnku vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1/2 hrnku koňaku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce stévie
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • plátky pomeranče

POSTUP

  1. Začněte nejprve sirupem.
  2. Do malého hrnce dejte čistou vodu a vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček.
  3. Dále přidejte skořici, plátky pomeranče a citronu.
  4. Všechno vařte 3-5 minut.
  5. Přidejte stevii, zamíchejte a přidejte med.
  6. Potom nechejte sirup vychladnout.
  7. Pokračujte těstem.
  8. Do misky přes jemné sítko prosejte špaldovou mouku s práškem do pečiva.
  9. Do další misky si připravte olivový olej, vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček, dále také koňak a stevii.
  10. Všechno jemně vyšlehejte.
  11. Přidejte mletý hřebíček a pomerančovou kůru.
  12. Do pomerančové šťávy dejte jedlou sodu, a potom ji nalijte do misky.
  13. Suché přísady přidejte do mokrých složek natřikrát a vždy těsto jemně promíchejte.
  14. Za pomoci lžičky si ukrajujte těsto a vytvářejte z něj oválky, respektive vajíčka.
  15. Vajíčka dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  16. Před pečením melomakarony jemně propíchněte vidličkou.
  17. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 25 až 30 minut.
  18. Ještě horké melomakarony dejte do studeného sirupu, a potom je pokládejte na talíř.
  19. Ozdobte medem a vlašskými ořechy. 
Plný talíř melomakaronů ze špaldové mouky.
www.akispetretzikis.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.