Řecký vánoční dezert, přesně to je melomakarona. V podstatě se jedná o těsto namočené v medu. Věděli jste, že původně se melomakarony podávaly na pohřebních hostinách? Dnes se už však jedná o tradiční řecký pamlsek, který si vychutnávají lidé o Vánocích.
INGREDIENCE
- 2 hrnky extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku pomerančové šťávy
- 1 hrnek stevie
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 4 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 hrnek medu
- 1 hrnek vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
- 1 skořice
- plátky citronu
Na sirup:
- 1/2 hrnku vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
- 1/2 hrnku koňaku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce stévie
- 1 a 1/2 hrnku vody
- plátky pomeranče
POSTUP
- Začněte nejprve sirupem.
- Do malého hrnce dejte čistou vodu a vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček.
- Dále přidejte skořici, plátky pomeranče a citronu.
- Všechno vařte 3-5 minut.
- Přidejte stevii, zamíchejte a přidejte med.
- Potom nechejte sirup vychladnout.
- Pokračujte těstem.
- Do misky přes jemné sítko prosejte špaldovou mouku s práškem do pečiva.
- Do další misky si připravte olivový olej, vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček, dále také koňak a stevii.
- Všechno jemně vyšlehejte.
- Přidejte mletý hřebíček a pomerančovou kůru.
- Do pomerančové šťávy dejte jedlou sodu, a potom ji nalijte do misky.
- Suché přísady přidejte do mokrých složek natřikrát a vždy těsto jemně promíchejte.
- Za pomoci lžičky si ukrajujte těsto a vytvářejte z něj oválky, respektive vajíčka.
- Vajíčka dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Před pečením melomakarony jemně propíchněte vidličkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 25 až 30 minut.
- Ještě horké melomakarony dejte do studeného sirupu, a potom je pokládejte na talíř.
- Ozdobte medem a vlašskými ořechy.