Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Připravte si linecké cukroví ze špaldové mouky. Místo cukru použijte rýžový sirup a hned je vánoční cukroví zdravější. Jestliže jste však zastánci staré dobré klasiky, můžete si udělat podle našich receptů i tradiční linecké cukroví.
INGREDIENCE
- 600 g špaldové mouky
- 400 g na plátky nakrájeného másla
- 160 g rýžového sirupu (možno zaměnit i za jiné přírodní sladidlo)
- 40 g kakaa
- citronová kůra
- marmeláda bez cukru
- 300 ml kokosového krému v plechovce
- 45 g mandlí namletých najemno
- 20 g kakaa
- 3 lžíce javorového sirupu (případně jiného přírodního sladidla)
POSTUP
- Ingredience si rozdělte na dvě poloviny a dejte je do dvou větších misek.
- Kakao však přidejte jen do jedné z misek.
- Z ingrediencí v miskách vypracujte těsto, aby se všechny suroviny spojily.
- Obě těsta zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu (ideálně na noc) do lednice.
- Vložte do lednice i kokosový krém v plechovce.
- Po hodině kokosový krém vytáhněte z lednice, vyjměte za pomoci lžíce ztuhlou část, tekutinu v plechovce ponechejte.
- Krém dejte do misky, přidejte k němu kakao a sirup.
- Suroviny smíchejte, aby vznikl krém. Nakonec přidejte ještě pomleté mandle a krém dejte zpět do lednice.
- Vytáhněte z lednice těsta a chvíli je nechejte odležet, než s nimi začnete pracovat.
- Rozválejte těsto tak, aby bylo tlusté zhruba 4 milimetry.
- Použijte vykrajovátka (například kolečka) a v polovině vykrojených koleček udělejte uprostřed ještě dírku.
- Linecké cukroví ze špaldové mouky potom dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozehřejte si troubu na 160 °C.
- Špaldové cukroví dejte péct na 10 až 15 minut.
- Nechejte ho vychladnout.
- Kolečka bez dírek potřete marmeládou či krémem a nalepte na ně kolečka s dírkou.
- Linecké s kokosovým krémem ponechejte v chladu, aby se krém neroztékal.