Výborné sušenky s marmeládou, které se jednoduše připravují ve formách na muffiny. Marmeládu můžete použít dle libost, funguje zde téměř každá.
INGREDIENCE
- 100 g ovesných vloček
- 150 g špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 115 g másla, rozpuštěného
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150g džemu nebo marmelády (malinová, borůvková, meruňková atd.)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu na muffiny lehce vymažte tukem a dejte stranou.
- Máslo rozpusťte a nechte opět vychladnout.
- Přidejte ovesné vločky do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudou rozmixované, ale stále budou vidět větší kousky.
- Přidejte spolu se špaldovou moukou, třtinovým cukrem, práškem do pečiva a solí do mísy a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a vše promíchejte vidličkou, dokud vám nevzniknou menší a větší drobky.
- Do každé prohlubně formy na muffiny přidejte asi 1 lžíci drobenky a přitlačte na dno, abyste získali základ pro sušenky.
- Na každý základ přidejte asi lžičku džemu (snažte se zůstat ve středu) a poté přidejte zbývající (menší) část drobenky kolem náplně.
- Drobenku trochu přitlačte, aby se přilepila na základnu a pečte 15–18 minut, nebo dokud drobenka nezíská pěknou zlatou barvu a džem uprostřed nezačne bublat.
- Vyndejte z trouby a nechte 6-10 minut vychladnout.
- Sušenky opatrně vyjměte z formy na muffiny – nejprve je uvolněte nožem a poté je vytáhněte gumovou stěrkou.
- Položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Pokud se sušenky při pokusu o vyjmutí z formy rozpadnou, počkejte ještě chvíli, než je začnete vyndavat.
- Skladujte v plechové krabičce na chladném místě.