Perníčky bývají součástí téměř každé vánoční tabule. Připravte si je tentokrát podle našeho receptu a nebudete litovat! Tvary a zdobení jsou čistě ve vaší režii, můžete tvořit dle libost J
INGREDIENCE
- 5 a 1/2 šálků hladké mouky plus další na povrch a pečící papír
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 2 tyčinky másla, změklého
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 šálek medu
- 1/2 šálku třtinové melasy
- královská glazura
- moučkový cukr
POSTUP
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a koření.
- Máslo a krystalový cukr vyšlehejte mixérem do bledé a nadýchané hmoty.
- Po jednom zašlehejte vejce, poté med a melasu.
- Snižte rychlost na nízkou a postupně přidávejte směs mouky, dokud se vše dobře nespojí.
- Těsto rozdělte na třetiny a každou zabalte do plastové fólie.
- Nechte v chladu, dokud nebude pevné, ale stále pružné, asi 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Najednou pracujte s třetinou těsta a na pomoučněném pečícím papíru těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru.
- Očistěte přebytečnou mouku, těsto přeneste na pečicí papír na plech a dejte do mrazáku asi na 15 minut.
- Vykrajovátkem na cukroví vykrajute tvary, podle potřeby zbytky vyválejte.
- Perníčky přendejte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudou pevné, asi na 15 minut.
- Pečte, dokud okraje nezezlátnou, asi 15 minut, jednou otočte a v polovině pečení na plech pevně poklepejte, aby se případné bublinky v perníčkách vyrovnaly.
- Perníčky nechte úplně vychladnout na plechu na mřížce.
- Glazuru dejte do cukrářského sáčku s malou hladkou kulatou špičkou a zdobte .
- Ozdobené perníčky ihned posypte moučkovým cukrem a přebytečný cukr oklepte.
- Nechte zcela ztuhnout, nezakryté, při pokojové teplotě, alespoň 4 hodiny nebo (ideálně) přes noc.