Výborné jednoduché cukroví, které vám krásně ozdobí vánoční tabuli. Pokud máte rádi v cukroví výraznou citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronového likéru (Limoncello).
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 300 g cukru krupice
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 200 g zakysané smetany
- 2 citrony (ideálně bio kvality) – kůra a šťáva
- špetka soli
- 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 1 žloutek
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Prosejte mouku, přidejte k ní kypřicí prášek do pečiva, změklé máslo, citronovou šťávu z obou citronů a citronovou kůru z jednoho citronu, cukr, sůl a zakysanou smetanu.
- Ze surovin vypracujte jemné těsto.
- Pokud bude příliš lepkavé, přidejte mouku.
- Poté nechte alespoň hodinu v chladu odpočinout.
- Vyválejte těsto na 4 mm silný plát a vykrajujte hvězdičky a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
- Utřete kondenzované mléko s vaječným žloutkem a vzniklou směsí potírejte hvězdičky na plechu a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 12-15 minut.
Vyzkoušejte i naše recepty na cukroví na Velikonoce aneb sladké pečení na svátky jara. Inspirujte se!