Chutné a efektní cukroví, které s naším receptem zvládne úplně každý! Citrónová marmeláda mu navíc dodá ten správný říz.
Ingredience
Na těsto
- 200 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 1 vyšlehané vejce
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu (bio kvality)
- cca 80 g citronové marmelády
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Utřete máslo s cukrem, přidejte sůl, vyšlehané vajíčko a žloutky a dále třete, dokud nevznikne světlá jednolitá hmota.
- Přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku.
- Vypracujte jemné těsto.
- Naplňte cukrářský sáček s plochou špičkou těstem a na pečicím papírem vyložený plech tvořte malá kolečka.
- Nechte 30 minut vychladit.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 13 – 15 minut.
- Po vychladnutí kolečka slepujte citronovou marmeládou.
- Poleva: prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou.
- Té dejte dle potřeby, dokud nebude poleva krásně hustá.
- Vychladlá kolečka namáčejte do takto vzniklé polevy a nechejte na mřížce ztuhnout.
Pro větší zdobnost můžete před ztuhnutím polevy posypat cukrářským zdobením.
Pokud rádi pracujete se strojkem na těsto, můžete z toho receptu vytvořit i citronové strojkové cukroví. Do těsta přidejte jen a něco více mouky, aby bylo hustší a dobře procházelo strojkem. Následně můžete vytvářet rovné tyčinky nebo zachovat tvar věnečků.
Máme pro vás také 5 receptů na babiččiny rohlíčky s mandlemi, které vás chytnou za srdce! Zkuste je všechny.