Linecké cukroví patří k tradičním druhům vánočního pečiva. Proč ho ale neozvláštnit něčím novým, třeba citronovým nádechem? Vyzkoušejte náš luxusní recept!
Ingredience
Na těsto
- 320 g prosáté hladké mouky
- 190 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 5 g strouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
Na dokončení
- jahodová marmeláda
- moučkový cukr
Postup
- Hladkou mouku nejprve propracujte se změklým máslem a dále postupně přidávejte ostatní suroviny na těsto.
- Vypracujte hladké těsto a nechte v lednici vychladit alespoň 1 hodinu.
- Poté vyválejte těsto na zhruba 0,5 cm silný plát a vytvarujte požadované tvary.
- Krásně vypadají tradiční kytičky s otvorem v horní části.
- V předehřáté troubě pečte na 180°C po dobu 10 – 12 minut.
- Vychladlé pečivo slepujte marmeládou – k citronové chuti těsta se krásně hodí jahodová.
- Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Pokud máte rádi čokoládu, můžete při slepování jahodovou marmeládu nahradit oříškovo-čokoládovou pomazánkou, která se také báječně hodí.