Jste fanoušci crinkles neboli popraskaných sušenek? Pak si na svou vánoční tabuli připravte následující recept. Budete se olizovat!
Ingredience
- 1 šálek másla, změkčeného
- 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2-5 kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup
- Do mísy elektrického stolního mixéru dejte máslo a krystalový cukr.
- Zapněte na vysoký stupeň a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, asi 3–5 minut.
- Oškrábejte misku gumovou stěrkou.
- Zapněte mixér na minimum a zašlehejte vejce, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku.
- Znovu oškrábejte misku.
- Poté na nízké úrovni vmíchejte 1 hrnek mouky, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a potravinářské barvivo.
- Jakmile se vše spojí, vmíchejte zbývající 2 šálky mouky.
- Těsto nepřemíchejte!
- Těsto přikryjte a dejte chladit alespoň na 30 minut.
- Čím déle budete těsto chladit, tím lépe pro nadýchané sušenky.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vyložte několik plechů pečicím papírem a dejte stranou.
- Jakmile těsto vychladne, vyndejte malou misku a do ní nasypte moučkový cukr.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na kuličky.
- Každou kuličku obalte v moučkovém cukru a poté položte na plech, 5 cm od sebe.
- Pečte 9–10 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a střed nevypadá mírně nedopečený.
- Nechte vychladnout na plechu.
- Užijte si to!