I linecké cukroví lze připravit bez lepku a chutná naprosto skvěle! Zkuste letos následující recept a uvidíte, že si na něm všichni pochutnají.
Ingredience
Na těsto
- 315g bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
- 1 lžička xantanové gumy
- 150g práškového cukru
- špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
- šťáva z půlky citronu
- 250g změklého másla
- 3 žloutky
Na dokončení
- rybízová marmeláda
- práškový cukr
Postup
- Všechny suroviny na těsto dobře pracujte a vytvořte tak hladké těsto.
- Rozválejte na zhruba 4 milimetry silný plát a vykrajujte požadované tvary.
- Kvůli následnému lepení marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvou, přičemž do jednoho vykrojte menším vykrajovátkem otvor a druhý nechte celý.
- Pečte v předehřáté troubě na 190°C do dobu 8 minut.
- Po mírném vychladnutí tvary slepujte rybízovou marmeládou a poprašte cukrem.
Recept na linecké cukroví bez lepku můžete ozvláštnit použitím jiné marmelády. Například meruňková marmeláda dodá lehce kyselou a přitom jemnou chuť, zatímco ostružinová zvýrazní vykrájené tvary.