Výbornou úpravou brambor na sladko jsou různé placky nebo lívanečky. Do těsta již nepřidáváme žádné koření a málo ho solíme. Placky můžeme opékat na tuku nebo na sucho.
Co budeme potřebovat
- 1 kg brambor
- 250 g hladká mouka
- 3 vejce
- dle chuti – povidla, marmeláda, strouhaná jablka
- 125 g cukr moučka
- sůl
Postup
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
- Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
- Pak přidáme hladkou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
- Z těsta tvoříme placky, které smažíme na tuku na pánvi.
- Hotové placky mažeme dle zvyklostí buď povidly, sladkým tvarohem nebo strouhanými jablky.
Ke zdravějšímu smažení můžete vyzkoušet, jak se pracuje na pánvích s keramickým povrchem.