Jak dosáhnou smažená kuřecí stehna takové křupavosti a šťavnatosti, jako jsme zvyklí ve fastfoodech? Musíte vyzkoušet tento recept na řízky z kuřecího masa a konečně zjistíte, v čem je to tajemství!
Na marinádu
- 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
- 1 lžíce hnědých hořčičných semínek
- 1 1/2 lžičky semínek koriandru
- 250 ml jablečného octa
- 80 g soli
- 40 g cukru
- 30 g nasekaného čerstvého kopru
Na kuře
- 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, rozpůlených
- Rostlinný olej
- 500 ml podmáslí
- 500 g hladké mouky
- sůl
- Med, vločkovitá mořská sůl, sezamová semínka, pálivá omáčka (k podávání)
Postup
- Hořčičná a koriandrová semínka opékejte v suchém středním hrnci na střední teplotu, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat, asi 3 minuty.
- Přidejte ocet, sůl a cukr a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte za častého míchání, dokud se sůl a cukr nerozpustí, asi 4 minuty.
- Odstraňte z tepla; vmíchejte kopr a 4 šálky vody. Necháme vychladnout.
- Vložte kuře a solný roztok do velkého uzavíratelného plastového sáčku a nechte chladit 3 hodiny.
- Vyjměte kuře ze slaného nálevu, oškrábejte semínka.
- V pánvi si rozehřejte olej na vysokou teplotu.
- Mezitím dejte do velké mísy podmáslí. Vložte mouku do další velké mísy, dochutíme solí.
- Obalte kuře v podmáslí, pak vyválejte v mouce a přeneste na plech.
- Kuře usmažte na horkém oleji, dokud není kůže tmavě zlatohnědá a křupavá a kuře není propečené, 6–8 minut.
- Kuřecí řízky pokapejte medem a posypte mořskou solí a semínky.
- Podáváme s pikantní omáčkou.