Tato polévka z fazolí je inspirována prestižní restaurací, která se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Zvládnete jí levou zadní!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, mletý
- 180 g cibule, jemně nakrájená
- 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 bobkový list
- 80 ml pasírovaných rajčat
- 4 x 400 g plechovek fazolí, scezené
- 750 ml zeleninového vývaru
Na picadu (omáčku k dochucení)
- 20 g čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g celých lískových ořechů
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není tmavě zlatohnědá a sladká.
- Přidejte rajčata a vařte na mírné teplotě dalších 8 minut, dokud rajčata nezhoustnou.
- Vmíchejte fazole, a poté zeleninový vývar.
- Nastavte teplotu tak, aby polévka velmi jemně bublala, a vařte 15 minut s poklicí.
- Přeneste 150 ml polévky do sklenice a rozmixujte do hladka, a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
- Na picadu si předehřejte malou pánev na střední teplotu.
- Přidejte lískové ořechy a opékejte je, dokud se nerozvoní.
- Odstraňte z nich slupku pomocí utěrky.
- Lískové ořechy nasekejte nahrubo, a poté k nim přidejte zbývající ingredience a vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
- Těsně před podáváním vmíchejte 2 polévkové lžíce picady.
- Do každého polévkového talíře přidejte 1 lžičku zbývající picady a zalijte fazolovou polévkou.
Polévka s fazolemi a klobásou
Na pánvi si rozehřejte olej a přidejte na ní na kolečka nakrájenou klobásu. Opékejte, dokud není křupavá. Vyndejte jí z pánve a dejte stranou. Klobásu přidejte až nakonec, do hotové polévky.
nebo uzeným masem
Připravíme si kořenovou zeleninu s cibulí, kterou společně s uzeným kolenem vložíme do studené vody. Celou směs přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vše potom slijeme, koleno dáme do čisté vroucí vody spolu s nakrájenou zeleninou a vaříme do měkka.
Další inspiraci na fazolačku můžete načerpat v našich receptech!