Hrachová polévka

Hrachová polévka

Základem hrachové polévky může být jen uvařený hrách, který však můžeme prolisovat nebo ještě lépe rozmixovat a polévka je pak hustě krémová.

Co budeme potřebovat

  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 hrnky odmočeného vařeného hrachu
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • majoránka
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Na másle osmahneme cibuli a česnek, přidáme mrkev a 2 lžíce vody.
  2. Podusíme do změknutí mrkve, přidáme hrách, vývar a vaříme dalších 5 minut.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku dle chuti.
  4. Podáváme samotné nebo s pečivem, můžeme vmíchat smetanu a ozdobit zelenými bylinkami.

Polévky můžeme připravit buď jen ze samotného hrachu nebo je doplnit masem či uzeninou.
Do hrachové polévky lze použít i brambory nebo zeleninu. Může to být jen pro dochucení cibule a česnek nebo kořenová zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice i jiná zelenina.
Polévku zahušťujeme jíškou, ale není to vždy nutné, protože polévka může být zahuštěna rozmixovanou částí hrachu nebo dostatkem zeleniny.
Polévku ochucujeme kořením podle vlastní chuti, dále ještě můžeme přidat trochu mléka nebo smetany pro zjemnění a strouhaný nebo tavený sýr.

Bílé mističky plné lahodné krémové polévky s hráškem.
Zdroj: rebelrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.