Co budeme potřebovat
- 5 kg rybízu
- cca 4 sáčky želírovacího cukru
- hrnek cukru
Postup
- Červený nebo černý rybíz rozemeleme v kuchyňském mixéru. Potom směs necháme přes plátno vykapat.
- Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg šťávy (trochu méně než litr), přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu.
- Zhruba 10 minut pozvolna za stálého míchání provařujeme a odebíráme pěnu.
- Po dovaření sléváme ihned do připravených sklenic, uzavřeme a na cca 5 minut otočíme dnem vzhůru.
- Potom zase otočíme zpět, aby marmeláda nezůstala na víčku.
- Podáváme na ranním pečivu, v bílém jogurtu nebo do tvarohu.
Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.