Co budeme potřebovat
- 5 kg rybízu
- cca 4 sáčky želírovacího cukru
- hrnek cukru
Postup
- Červený nebo černý rybíz rozemeleme v kuchyňském mixéru. Potom směs necháme přes plátno vykapat.
- Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg šťávy (trochu méně než litr), přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu.
- Zhruba 10 minut pozvolna za stálého míchání provařujeme a odebíráme pěnu.
- Po dovaření sléváme ihned do připravených sklenic, uzavřeme a na cca 5 minut otočíme dnem vzhůru.
- Potom zase otočíme zpět, aby marmeláda nezůstala na víčku.
- Podáváme na ranním pečivu, v bílém jogurtu nebo do tvarohu.
Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.
Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji