Recept na sirup z červeného rybízu je snadný na přípravu a dokáže vytvořit chutný osvěžující nápoj. Naučte se, jak si tento lahodný sirup vyrobit doma s minimem ingrediencí a úsilí.
Co budeme potřebovat
- 3 kg rybízu
- 3,5 kg cukru
- 10-15 g kyseliny citronové
- kuchyňský teploměr
Postup
- Rybíz odstopkujeme, umyjeme, nadrtíme vidličkou a ponoříme do vody ve velké nádobě. Necháme uležet do druhého dne.
- Procedíme přes plátýnko nebo gázu a vymačkáme.
- Změříme množství vyceděné šťávy.
- Zahřejeme na 70°C a přidáme na litr šťávy – 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové.
- Zahřejeme na zhruba 85°C, zamícháme, sesbíráme pěnu.
- Ihned plníme do lahví, ty položíme na bok a necháme vychladnout.
- Sirup přidáváme do vody nebo sycené vody k přípravě lahodného osvěžujícího nápoje.
Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.